Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
  Δραστηριότητες
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Εκδόσεις
Δημοσιεύσεις
Εκδηλώσεις
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 




To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)
 
 
 
 
 
 

Δημοσιεύσεις

Από την Μικρασία στην Πρέβεζα, μια φωτογραφία δρόμος. 

Τα ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Πρέβεζας παρουσιάζουν μια φωτογραφία από την μικρασιατική εκστρατεία που ανήκει στη συλλογή του συμπολίτη μας Κωνσταντίνου Σάλιαρη τον οποίο και ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρησή ψηφιακού αντιγράφου της. Η φωτογραφία φέρει την εξής χειρόγραφη σημείωση: 
"Στην ανάμνησι της δευτέρας ζεύξεως του Γορδίου, τη 11η Αυγούστου 1921». 
Η φωτογραφία και η σημείωση της μας μεταφέρουν στο Σαγγάριο ποταμό, τον Αύγουστο του 1921, σε μια κομβική στιγμή της μικρασιατικής εκστρατείας. Η μάχη στο Σαγγάριο υπήρξε το αποκορύφωμα αλλά και ο τερματισμός της ελληνικής προέλασης προς την Άγκυρα. Το γνωστό ημερολόγιο του δημάρχου της Πρέβεζας Ι. Μ. Ρέντζου, συμπυκνώνει σε λίγες γραμμές το κλίμα της εποχής. 
"Ο Αύγουστος μην παρήλθεν όλος χαρά δια τας λαμπράς νίκας του Ελληνικού Στρατού. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν γνωρίζομεν: Η Άγκυρα δεν κατελήφθη. Η σκέψις του Επιτελείου υπήρξεν η εγκατάλειψις του σχεδίου της καταλήψεως και να οχυρωθή ο Στρατός εις θέσεις οχυράς εκ φύσεως καιι δυσπορθήτους, να παραχειμάση. Τούτου ένεκα, ο ελληνικός λαός φαίνεται κάπως στενοχωρημένος".
Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, και κατά συνέπεια οι Πρεβεζάνοι, παρακολουθούσαν με αγωνία τις εξελίξεις, με αντίστοιχες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Ο Ι. Μ. Ρέντζος είχε και έναν ιδιαίτερο λόγο να ενδιαφέρεται για την εκστρατεία, καθώς σε αυτήν συμμετείχε ως στρατιώτης ο γιος του Χρήστος. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος καθώς είχαν στρατευθεί και άλλοι Πρεβεζάνοι, κάποιοι από τους οποίους απεικονίζονται στη φωτογραφία που παρουσιάζουμε. 
Ευελπιστούμε ότι η φωτογραφία αυτή, καθώς και το σύντομο σημείωμά μας για την μικρασιατική εκστρατεία και τη συμμετοχή Πρεβεζάνων σε αυτήν, θα αποτελέσει αφορμή ώστε οι συμπολίτες μας να αναζητήσουν στα οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ ή σε διάφορα αναμνηστικά από τους παππούδες τους αντίστοιχα τεκμήρια που θα αναδείξουν όχι μόνο προσωπικές ιστορίες Πρεβεζάνων στρατιωτών αλλά και μια ευρύτερη εικόνα της σύνδεσης των κατοίκων της Πρέβεζας με τα μείζονα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.